Meteen naar de inhoud

Hoe kies je de juiste parfum?

Geurnoten van parfum

Parfum kent een belangrijke rol in onze dagelijkse routine om bijvoorbeeld ons zelfvertrouwen te vergroten. De juiste parfum kan ons niet alleen goed laten ruiken, maar ook onze stemming en zelfvertouwen beïnvloeden. Het kan best lastig zijn om een parfum te kiezen, dus hoe kies je de juiste parfum? Wij geven je enkele tips waar je op moet letten bij het kopen van herengeuren en vrouwengeuren.

Begrijp de basisprincipes van geur en kies je geurnoten.

Voordat je begint met het zoeken naar een parfum, is het belangrijk om de basisprincipes van geur te begrijpen. Allereerst is het belangrijk om rekening te houden met de concentratie. Er zijn twee belangrijke concentraties om rekening mee te houden: Eau de Parfum (EdP), Eau de Toilette (EdT) en Eau de Cologne (EdC). Hoe hoger de concentratie, hoe langer de geur blijft zitten. In EdP zit ene hogere concentratie dan bij EdT en blijft daarom langer waarneembaar. Parfums bestaan uit verschillende “geurnoten.” Deze noten bepalen de algehele geur. Deze noten bestaan uit drie verschillende lagen, namelijk basis-, top- of hoofd-, en midden- of hartnoten, en ze werken allemaal samen om een specifieke geur te creëren.  Deze categorieën zijn gebaseerd op de tonen van de geur die in de parfum aanwezig zijn. Geur ontwikkelt zich dan ook op verschillende manieren op de huid, waarbij de topnoot, de hartnoten en de basisnoten zich achtereenvolgens openbaren. Het is belangrijk om te weten hoe geur zich ontwikkelt, zodat je de juiste parfum kunt kiezen die bij jou past.

Geurnoten van parfum

Wat voor parfum past bij mij? Kies de juiste concentratie

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden bij het kopen van parfum is dat het bij jou moet passen. Wat voor de ene persoon werkt, werkt niet meteen voor de ander. Als je niet weet wat voor soort geur je wilt, begin dan met het uitzoeken van je favoriete geuren. Als je bijvoorbeeld van bloemengeuren houdt, kies dan voor een bloemige parfum. Ken je iemand die een heerlijk geurtje draagt, vraag dan welke parfum het is. Je hoeft niet dezelfde te kopen, maar veel parfums kennen dezelfde soorten geur. Welke geur bij jou past is ook verschillend per seizoen. In de zomer doen frisse geuren het erg goed en in de winter zijn warme geuren beter.

Geuren zijn verkrijgbaar in vier verschillende concentratieniveaus. Naarmate de concentratie hoger wordt, wordt de prijs meestal ook hoger. Doorgaans hebben eau de colognes of parfums met een hoge concentratie een krachtigere geur en gaan ze langer mee. Ze kunnen wat prijzig zijn, maar uiteindelijk vinden veel mensen de hogere prijs het waard.

De hoogste concentratie wordt simpelweg parfum genoemd. Dit niveau gaat meestal de hele dag mee met slechts één keer aanbrengen op de polsen of polspunten. Het volgende lagere niveau is eau de parfum, dat meestal ongeveer zes uur meegaat na het aanbrengen. Het derde niveau wordt eau de toilette genoemd en is meestal redelijk betaalbaar en gemakkelijk te vinden in winkels. Het vereist meestal meer dan één keer aanbrengen gedurende de dag om het te laten duren. Het vierde en laagste concentratieniveau is eau de cologne, die gaat slechts twee tot drie uur mee.

De concentratie niveau's van parfums

Goedkoop is duurkoop?

Als je op zoek bent naar een parfum van hoge kwaliteit, let dan op de verpakking en het merk. Parfums van bekende en luxe merken hebben vaak een langere levensduur en zijn van hogere kwaliteit dan goedkopere zogeheten ‘’dupes’’. Parfum kan erg duur zijn, maar het is zonde om een geur te kopen die van slechte kwaliteit is. Let ook op het soort flesje waarin het parfum zit. Flesjes die zijn gemaakt van donker glas of metaal kunnen de kwaliteit van het parfum beter behouden dan flesjes van helder glas of plastic.

Verder is het belangrijk om te onthouden dat het kiezen van een parfum een persoonlijke beslissing is en dat het vinden van de juiste geur tijd kost. Het kan nuttig zijn om verschillende geuren uit te proberen en te experimenteren met verschillende concentraties en geurtypes om de perfecte geur te vinden.

Test je parfum en kies vervolgens jouw ideale parfum.

Voordat je besluit om een geur te kopen, moet je zeker een paar eenvoudige tests doen om er zeker van te zijn dat het iets is dat je wilt dragen en waarvan je zult genieten. Het belangrijkste is echter om een beetje van de geur op je huid te proberen. Onze huid heeft een eigen unieke code van hormonen en feromonen die de manier een geur lichtjes of zelfs extreem kan veranderen. Het is een goed idee om een kleine hoeveelheid op je polsen te spuiten, even te wachten en vervolgens de geur op je huid te ruiken. Soms kan het, afhankelijk van je eigen chemische samenstelling, de geur versterken of verminderen. Het kan ook worden veranderd als je een bepaalde chemie hebt die niet overeenkomt met de samenstelling van de geur.

Kortom, het kiezen van het juiste parfum is een persoonlijke en subjectieve ervaring. Neem de tijd om verschillende geuren te ontdekken en te testen, en overweeg je favoriete geurnoten en concentratieniveaus. Vergeet niet dat de geur op je huid kan variëren van hoe het in de fles ruikt, dus zorg ervoor dat je het op je huid test voordat je een aankoop doet. Door deze stappen te volgen, vind je het perfecte parfum dat bij je persoonlijkheid en smaak past.

Wil je de parfum online kopen? Kijk voor de beste prijzen op Bol.com

Share the Post:

Gerelateerde Artikelen